Educatie

De stigma’s rondom dak- en thuislozen doorbreken…..tja, hoe pak je zoiets aan? Een goede reputatie of een goede naam verwoesten, is niet zo’n kunst, iets afbreken is gemakkelijker, dan iets opbouwen. Hoe breng je een overgrote meerderheid, al generaties overtuigd van een beeld en een mening, hoe onterecht die ook mogen zijn, op andere gedachten?

Binnen de Straatraad, werd de Straattour bedacht. Een stadswandeling door en rondom het centrum van Breda. Tijdens een Straattour, wandelen de deelnemers, onder begeleiding van gidsen, een route door de stad. De hoofdgids leidt de groep in een tijdsbestek van 1,5 tot 2 uur, langs verschillende plaatsen die van belang zijn in het leven van dak- en thuislozen. Bij elke plaats volgt een korte stop, waar de hoofdgids vertelt waarom deze plaatsen zo belangrijk zijn. Het bijzondere hieraan is, dat de gids zijn/haar eigen verhaal vertelt. Zowel de hoofdgids, als de andere gidsen, zijn namelijk allen zelf (ex)dak- of thuisloos. Deelnemers worden aangespoord, tijdens de wandeling tussen de verschillende stops, in gesprek te gaan met de gidsen, die op hun beurt geheel open en eerlijk hun persoonlijke verhaal delen. Na afloop van een Straattour, vindt nog een eindbespreking plaats, waar we ingaan op hoe de Tour werd ervaren en welke indrukken deelnemers kregen. Tot op heden altijd succesvol, als indrukwekkend ervaren en, een echte openbaring. Zelfs professionals die de Tour hebben gelopen zijn altijd zeer onder de indruk gebleken en, moesten met enige schaamte bekennen, dat ook zij minder bleken te weten over het dagelijks leven op straat, de doelgroep waar ook zij mee werken.

Inmiddels bieden wij een drietal rondleidingen aan, voornoemde Straattour, een Kidz-tour speciaal voor kinderen in de leeftijden van 8 tot 12 jaar en een tour waarbij ervaren onderdeel uitmaakt van de rondleiding, de City-Bag Tour.

Voor bedrijven, professionals, studenten en scholieren, verzorgt de Straatraad naast de rondleidingen, lezingen en presentaties, op uw locatie. Ons team, neemt u dan mee, op een reis, in woord en beeld, door de anders zo gesloten wereld van dak- en thuisloosheid en het leven op straat.

(Meer informatie over ons aanbod, is te vinden in onze Shop)