Armoede en dakloosheid in beeld gevangen.

Breda, 19 januari 2023 – Vandaag opende de expositie “Weerlicht” bij Electron aan de Speelhuislaan in Breda.

Studenten van de minor Arts & Humanity van St. Joost School of Art & Design zijn er zeker in geslaagd om o.a. armoede, dakloosheid en de moeilijkheden van transpersonen, maar ook verbinding en kracht in beelden vast te leggen.

Ruim twee maanden geleden, meldden een viertal studenten zich bij het Annahuis aan de Haagweg 3, met het verzoek of er misschien bezoekers aanwezig waren die eventueel met hen in gesprek zouden willen gaan over armoede en dakloosheid en zo ja, of zij dan ook met hen in gesprek mochten. Met de woorden “Zet ze maar bij Johnny (Straatraad)” gaf stafmedewerkster Naomi van Berkel toestemming.

Een openhartig gesprek tussen studenten Mariet, Ismay, Niels en Martijn en de mensen van de Straatraad volgde. De studenten namen daarna deel aan een Straattour, een rondleiding door en rondom het centrum van Breda, waarbij de deelnemers een uniek kijkje in het leven van dak- en thuislozen krijgen. Alle informatie en ervaringen hebben geleidt tot een prachtig eindresultaat. Volgens Johnny Feskens (voorzitter Straatraad): “Helder, ongecensureerd, duidelijk, mooi.”

Maar, ook op een andere plaats in de expositie is de Straatraad vertegenwoordigd. Studenten Charlotte en Daan, die samen met Ilya en Jasmijn aan hun project voor de expositie werkten, waren aanwezig bij het Kerstdiner van het Annahuis. Wim Goverde (stafmedewerker Straatraad) en Johnny Feskens, werden geïnterviewd en deze vraaggesprekken werden op audio vastgelegd. Delen van deze interviews werden verweven in het eindresultaat. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen, dat een aantal beleidsmakers aanwezig bij de opening van de expositie, zich zichtbaar geconfronteerd zagen met hetgeen deze groep studenten exposeren. Enerzijds een beleidsmaker die meteen in de verdedigingsmodus overschakelde, anderzijds een beleidsmaker die zichtbaar aangedaan was. Missie geslaagd jongelui.

De expositie ” Weerlicht” is vandaag (zaterdag 21 januari) nog tot 21:00 uur te bezoeken, en morgen (zondag 22 januari) tussen 11:00 uur en 21:00 uur bij Electron, Speelhuislaan 171 in Breda.